Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Προκειμένου να δούμε τα ζώα που κατοικούν στον πλανήτη μας , αλλά και το τόπο που ζουν φτιάξαμε και διαβάσαμε στα παιδιά την παρακάτω ιστορία:

<<Είναι βράδυ. Κάπου σε ένα ζωολογικό κήπο τα ζώα ξεκουράζονται μετά από μια κοπιαστική μέρα. Αφού έφαγαν το βραδυνό τους γεύμα έμειναν στα κλουβιά τους να ξεκουραστούν. Σε μια άκρη του κήπου κάποιοι ξαγρυπνούν. Είναι η ζέβρα , η καμηλοπάρδαλη, το λιοντάρι και η ιπποποταμίνα. Τα ζώα κουβεντιάζουν για το πώς περνάνε κάθε μέρα. Δεν είναι πολύ χαρούμενα. Η ζέβρα ενοχλείται από τις φωνές του κόσμου , το λιοντάρι θυμώνει με τους επισκέπτες που του μιλούν άγρια , η καμηλοπάρδαλη δε νιώθει ευτυχισμένη όταν δέχεται τα πειράγματα για τον μακρύ της λαιμό και η ιπποποταμίνα θα ήθελε μια πιο μεγάλη λίμνη για το μπάνιο της..Συζητούν αρκετή ώρα για το τι θα μπορούσαν να κάνουν για να βρουν λύση στα προβλήματά τους..Η κουκουβάγια που παρακολουθούσε αρκετή ώρα τη κουβέντα πέταξε κοντά τους και τους είπε:

-Και εμένα δε μου αρέσει να είμαι συνέχεια κλεισμένη σε ένα κλουβί.Θα ήθελα να βρεθώ στη φύση!!!

-Στη φύση ;;; είπαν όλοι με μια φωνή.

-Έχει δίκιο η κουκουβάγια , απάντησε ο πιγκουίνος.Στο φυσικό μας περιβάλλον!!!

-Θα είμαστε ελευθεροι , θα αναπνέουμε καθαρό αέρα και θα έχουμε άπλα ,είπε ο ελέφαντας.

-Συμφωνώ μαζί σου φίλε μου ,θα βρεθούμε με τα άλλα ζώα της οικογένειάς μας, συμπλήρωσε η καμηλοπάρδαλη.

-Θα μάθουμε στα μικρά μας πώς να μεγαλώσουν στη φύση και πώς να προστατεύονται από τους κινδύνους , είπε η αρκούδα.

-Ονειρεύομαι πότε θα βρεθώ στις μεγάλες θάλασσες , μονολόγησε το δελφίνι.

Έτσι όλα τα ζώα αποφάσισαν να αποδράσουν από τον ζωολογικό κήπο και να βρεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.>>

Τέθηκε το ερώτημα στα παιδιά σε ποιούς τόπους θα επιστρέψουν τα ζώα του ζωολογικού κήπου;Ποιό είναι το φυσικό τους περιβάλλον;Μένουν κάπου όλα μαζί;Οι απαντήσεις πολλές.

Για να μάθουμε που ζουν τα ζώα του πλανήτη μας μελετήσαμε τον παρακάτω χάρτη των ζώων της γης και επισημάναμε τις περιοχές που αυτά κατοικούν.Μοιραστήκαμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας.Είδαμε το περιβάλλον της ζούγκλας , του δάσους ,των πόλων.Διακρίναμε τα χαρακτηριστικά τους και μιλήσαμε για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν.

Παίξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στο οποίο έπρεπε να οδηγήσουμε τα ζώα του κήπου στο φυσικό τους περιβάλλον και με αυτό τον τρόπο τα ομαδοποιήσαμε ανάλογα με το που ζουν:ζώα της ζούγκλας , ζώα του δάσους , ζώα των πόλων ,ζώα της θάλασσας.Στο τέλος παίξαμε παντομίμα κάνοντας κινήσεις των ζώων προκαλώντας τους συμμαθητές μας να μαντέψουν το ζώο που σκεφτήκαμε.
Τα παιδιά στη γωνιά του οικοδομικού υλικού συγκεντρωσαν όλα τα ζώα και τα ξεχώρισαν ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.Η δραστηριότητα προέκυψε αυθόρμητα από τα ίδια τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου