Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΕΓΩ, ΕΝΑ ΓΥΑΛΙ ΕΣΥ , ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ Ο ΑΛΛΟΣ...

Συνεχίζοντας την ενασχόλησή μας με το θέμα των σκουπιδιών συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά στο τραπέζι και φτιάξαμε ένα βουνό από σκουπίδια!!!Αναρωτηθήκαμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να γίνει το σκουπιδοβουνό πιο μικρό.Κάποια από τα παιδιά είπαν για την ανακύκλωση.Τι μπορούμε όμως να ανακυκλώσουμε; Και τι γίνονται τα σκουπίδια αφού τα πετάξουμε στον μπλε κάδο ;


Σε όλα αυτά τα ερωτήματα πήραμε απαντήσεις παρακολουθώντας ένα βίντεο για την ανακύκλωση που βρήκαμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.Στο βίντεο είδαμε τι από τα σκουπίδια μας ανακυκλώνεται , πως γίνεται η αποκομιδή τους , ο διαχωρισμός και η δεματοποιησή τους στα ειδικά κέντρα , και πως τελικά παράγονται νέα προιόντα.Υπάρχουν και παιχνίδια για την ανακύκλωση στην ίδια ιστοσελίδα που παίξαμε και προσπαθήσαμε ψηφιακά να βάλουμε στον μπλε κάδο μόνο όσα ανακυκλώνονται.


Επιστρέψαμε στο βουνό μας και ξεκινήσαμε και εμείς να βγάζουμε σκουπίδια και να τα βάζουμε στην ειδική σακκούλα της ανακύκλωσης. Διαβάσαμε τι έγραφε πάνω η σακκούλα και είδαμε το σήμα της ανακύκλωσης.Συμφωνήσαμε αν δυσκολευόμασταν στο αν κάποιο αντικείμενο ανακυκλωνόταν ή όχι να ψάχναμε στην συσκευασία του να βρούμε το σήμα.


Καταφέραμε να κάνουμε πιο μικρό το σκουπιδοβουνό μας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση και πόσα λιγότερα βουνά από σκουπίδια- σαν αυτα που βλέπαμε στις φωτογραφίες που είχαμε στο ταμπλό μας-
θα υπήρχαν αν όλοι ανακυκλώναμε . Και επειδή μας άρεσε η διαδικασία ορίσαμε έναν κάδο στην τάξη μας μέσα στον οποίο θα πετάμε καθημερινά ανακυκλώσιμα υλικά.Φτιάξαμε το σήμα της ανακύκλωσης και συζητήσαμε τι θα ρίχνουμε μέσα.


Διαβάσαμε ένα ποιήμα για την ανακύκλωση και προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε το σήμα της .Η αλήθεια είναι ότι τα βελάκια μας δυσκόλεψαν .

Σημειώσαμε σε χαρτί τη διαδρομή ανακύκλωσης ενός μπουκαλιού από γάλα


<<Χτίσαμε>> με την φαντασία μας μια πόλη από σκουπίδια.

Σκίσαμε εφημερίδες , τις μουσκέψαμε , τις βάλαμε στο μπλέντερ με νερό και φτιάξαμε πολτό.Απλώσαμε τον πολτό σε σίτα για να στραγγίσει και όταν θα στεγνώσει , θα έχουμε φτιάξει μόνοι μας χαρτί!!!!Φτιάξαμε μουσικά όργανα. Πήραμε άδειες συσκευασίες προιόντων τους βάλαμε ρύζι και όσπρια τις διακοσμήσαμε και έτοιμοι για μουσική.


Μουσικά όργανα φτιάξαμε και με μεταλλικά καπάκια από αναψυκτικά και κομμάτια από χαρτόκουτο


3 σχόλια:

  1. συγχαρητηρια!Θα χρησιμοποιήσω πολλές ιδέες μια που σκοπεύω να κάνω το θέμα!το οικολογικό χαρτί μπορεί να γίνει χωρίς μπλέντερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΟΥΛΕΥΩ
    ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή