Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΗ , ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ...

Το ημερολόγιο σήμερα έδειχνε 18 Οκτωβρίου και έκρυβε αυτή την έκπληξη:

Με τα παιδιά κάναμε ένα μικρό περίπατο γύρω από το σχολείο για να μαζέψουμε φύλλα  και να παρατηρήσουμε τα χρώματα στη φύση : στα χόρτα , στα λουλούδια .


 

Είδαμε ζώα καφέ και ζώα άσπρομαυρα. Λουλούδια σε διάφορα χρώματα.
 

 
 
Μαζέψαμε καφέ φύλλα που βρήκαμε κάτω από τα δέντρα και πράσινα φύλλα πάνω στα δέντρα,μικρά και μεγάλα φύλλα.

 
 
Επιστρέψαμε στην τάξη και τοποθέτησαμε ένα καφέ φύλλο ,ένα πράσινο και ένα κίτρινο .
 Ζητήσαμε από τα παιδιά να διαλέξουν ένα φύλλο από τα πολλά και να το τοποθετήσουν σε μια από τις παρέες.Το πρώτο παιδί διάλεξε ένα πράσινο και το έβαλε στην παρέα που είχε πράσινα φύλλα.Το ίδιο έγινε και με τα υπόλοιπα.
 
 

Στον επόμενο διαχωρισμό φύλλων βάλαμε μαζί ένα μικρό πράσινο φύλλο και ένα μικρό καφέ σε μια παρέα και σε μια άλλη παρέα ένα μεγάλο καφέ και ένα μικρό πράσινο .τα παιδιά αντιλήφθηκαν το κριτήριο ταξινόμησης και χώρισαν τα φύλλα σε μεγάλα και μικρά.
 
Αυτό που τα δυσκόλεψε ήταν όταν ταξινομήσαμε τα φύλλα ανάλογα με το σχήμα τους.Δεν μπόρεσαν αρχικά να κατανοήσουν με ποιο κριτήριο χωρίστηκαν τα φύλλα.Τους επισημάναμε το χαρακτηριστικό και μετά συνέχισαν μόνα τους.

 
 Ο επόμενος διαχωρισμός αφορούσε τα φύλλα που τρίβονται και αυτά που δεν τρίβονται.Συμπεράναμε ότι τα καφέ φύλλα τρίβονται πιο εύκολα από τα πράσινα.


 
 
 

Σε επόμενη δραστηριότητα παρουσιάσαμε στα παιδιά λωρίδες χαρτονιού που αντιστοιχούσαν στα 7 χρώματα του ουράνιου τόξου.Ρωτήσαμε αν έχουν δει κάπου τόσα χρώματα μαζεμένα.Θυμήθηκαν το ουράνιο τόξο.Αναζητήσαμε στο internet εικόνες για το ουράνιο τόξο.Συγκρίναμε τις εικόνες και είδαμε ότι σε όλες το ουράνιο τόξο αποτελείται από τα ίδια  χρώματα  και έχουν συγκεκριμένη  σειρά.
Φτιάξαμε ουράνιο τόξο με υλικά που βρήκαμε στην τάξη.Χωριστήκαμε σε ζευγάρια χρωμάτων και κάθε ζευγάρι έφτιαξε ένα χρωματιστό τόξο.
 
 
 
 
 

 
 
 
Ζωγραφίσαμε ουράνια τόξα προσπαθώντας να θυμηθούμε τα χρώματα και τη σειρά τους.


 Στο τέλος αφήσαμε κάτι μαγικόοοο!!!Σε ένα δίσκο κολλήσαμε 7 λωρίδες χαρτιού όσα και τα χρώματα του ουράνιου τόξου.Καλύψαμε τις λωρίδες με αλάτι και με ένα πινέλο κάναμε σχέδια τα οποία εμφανίστηκαν πολύχρωμα.2 σχόλια:

  1. ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΠΛΗΞΗ. ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟ .!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφα όλα μπράβο! Κάνετε φοβερή δουλεια! Όλες οι δραστηριότητες είναι πολύ δημιουργικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή