Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥΣ...

Ξεκινήσαμε σήμερα δείχνοντας στα παιδιά αυτό:
 

Ρωτήσαμε τι μπορεί να ήταν .Οι απαντήσεις όλες ίδιες :''είναι σαν βιβλίο''.Τι διαφορετικό έχει από τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας ;'Δεν είναι συρραμένο'' , απάντησε η Νικολία.Ανοίξαμε την πρώτη σελίδα και τα παιδιά είδαν ένα κενό πλαίσιο και μερικά γράμματα.
-''Είναι εργασία!!''
-Τι όμως;
-''Θα πρέπει να ζωγραφίσουμε κάτι!''
-Τι νομίζετε ότι θα ζωγραφίσουμε;
-Τίγρεις και παπαγάλους.
Προτείναμε να διαβάσουμε τα γράμματα που υπήρχαν στο κάτω μέρος της σελίδας.Διαβάσαμε και τα παιδιά αποφάσισαν ότι τελικά αυτό που έπρεπε να ζωγραφίσουν ήταν οι δυο νεράιδες .
Στην επόμενη σελίδα ήταν εύκολο για τα παιδιά να συμπεράνουν ότι πρώτα έπρεπε να διαβάσουμε το κείμενο και μετά να αποφασίσουμε τι θα ζωγραφίσουμε.έτσι ολοκληρώθηκε η ανάγνωση της ιστορίας ''Ασπρογάλανο πανί''.
Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στη σημαία της Ελλάδας .Την περιγράψαμε ,μετρήσαμε τις γραμμές της.
Ύστερα παρουσιάσαμε στα παιδιά τον παγκόσμιο χάρτη και σε φωτογραφίες είχαμε παιδιά από όλο τον κόσμο που κρατούσαν τις σημαίες τους.Συστήσαμε στα παιδιά το καθένα και αναφερθήκαμε στις χώρες τους και στις σημαίες τους.

 
Ύστερα ομαδοποιήσαμε τις σημαίες ανάλογα με τα χρώματα , τα σύμβολα , τις γραμμές τους.Βρήκαμε κοινά σημεία με την ελληνική σημαία.

 

 
 

Χωριστήκαμε σε ομάδες αναλαμβάνοντας κάθεμια μια δραστηριότητα.Η μια ομάδα έπρεπε να βάλει λωρίδες άσπρου και μπλε χαρτονιού με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστεί η ελληνική σημαία.Προσπαθώντας να τους παραπλανήσουμε δώσαμε παραπάνω λωρίδες χαρτιού.
 
''Ορίστε , δείτε είναι 1,2,3,......9 οι γραμμές''
''Είναι παραπάνω πρέπει να βγάλουμε''

''Κάτι λείπει !!Τα τετράγωνα στο σταυρό!Κυρίααα!!''Η άλλη ομάδα ανέλαβε να εικονογραφήσει το παραμύθι που διαβάσαμε το πρωί,λαμβάνοντας υπόψη της τα λόγια κάθε σελίδας.
 
 
Η τρίτη ομάδα ανέλαβε να φτιάξει ένα σπίτι για τις σημαίες του κόσμου.
 
 
 


Οι ομάδες παρουσίασαν τη δουλειά τους μόλις τελειώσαν.Καθεμιά αναφέρθηκε στο τι είχε αναλάβει να κάνει ,τι δυσκολίες συνάντησε , τι ήταν εύκολο να γίνει κλπ.

 

 
 
 

 
 
 

 

Τελειώσαμε φτιάχνοντας ο καθένας τη δική του σημαία:διαλέγοντας τα χρώματα που του άρεσαν και τα σύμβολα που θα ήθελε να έχει η σημαία του. Οι σημαίες μας αύριο θα μπουν στο σπιτάκι με όλες τις σημαίες του κόσμου.
1 σχόλιο: