Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΑΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ...

Σήμερα ολοκληρώνοντας την ενασχόλησή μας με το ανθρώπινο σώμα και τα όργανα του μιλήσαμε για το σκελετικό σύστημα του ανθρώπου.Δείξαμε στα παιδιά έναν υπέροχο σκελετούλη ύψους 1,5 μ.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν που είδαν κάτι στο ίδιο ύψος με αυτά. <<Κρεμάσαμε >> το σκελετό στο ταμπλό και αρχίσαμε να τον περιεργαζόμαστε.
 
 
 
Είδαμε σε ποια σημεία του σώματός μας υπάρχουν οστά ,αγγίζοντας ταυτόχρονα και το δικό μας σώμα.Ξεχωρίσαμε τα άκρα και διαπιστώσαμε ότι τα πιο μακριά κόκαλα υπάρχουν στα χέρια και τα πόδια μας , το πιο μεγάλο κόκαλο βρίσκεται στη λεκάνη μας (τουαλέτα την αποκαλούσαν στη συνέχεια τα παιδιά), βρήκαμε που έχουμε τα πιο μικρά κόκαλα και μετρήσαμε τα κόκαλα.

  

Παρατηρήσαμε το σημείο που βρίσκονται η καρδιά και οι πνεύμονες και είδαμε ότι προστατεύονται από τα κόκαλα του θώρακα.

 

 

Στο κεφάλι το κρανίο προστατεύει τον εγκέφαλό μας.
Μετρηθήκαμε με τον σκελετό και βρήκαμε :
άλλος ήταν ένα κεφάλι κοντότερος , 
 
άλλος ήταν ίσια με τον σκελετό , 

 και άλλος λίγο ψηλότερος,


 

 


 άλλου το χέρι ήταν μια παλάμη κοντότερη από του σκελετού.

 

 
 
 
 


Στη συνέχεια κόψαμε κομμάτια που αποτελούσαν τμήματα του σκελετού και τα κολλήσαμε ώστε να σχηματιστεί το σκελετικό μας σύστημα.
 
 
 
 
 
 
Παίξαμε με το ζάρι.Αρχικά ρίξαμε το ζάρι και όποιο κομμάτι από το σκελετό εμφανιζόταν, αυτό και τοποθετούσαν τα παιδιά στο τραπέζι.Το παιχνίδι συνεχίστηκε και στο τέλος νικήτρια ήταν η ομάδα που πρώτη είχε προλάβει να τοποθετήσει όλα τα τμήματα του σκελετού.Η επόμενη φάση του παιχνιδιού ήταν η ίδια ως προς τον τελικό στόχο ,αλλά αυτή τη φορά το ζάρι είχε αριθμούς οι οποίοι αντιστοιχούσαν σε κάποιο τμήμα του σκελετού.Την αντιστοίχιση αριθμών και τμημάτων την είχαμε γράψει σε ένα φύλλο χαρτιού.έτσι ο αριθμός 1 αντιστοιχούσε στο ένα χέρι , ο αριθμός 2 στο άλλο χέρι , ο αριθμός 6 στο κρανίο κοκ.Τελειώσαμε προσπαθώντας να συμπληρώσουμε τα οστά στο χάρτινο ανθρώπινο περίγραμμα.
Το τελικό αποτέλεσμα μας έδωσε αφορμή να αξιολογήσουμε τη δουλειά μας αφού αντί για κόκκαλα κάποιοι ζωγράφισαν ανθρωπάκια , το χαρτί μας σκίστηκε κλπ.Ο ΣΚΕΛΕΤΟΥΛΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΕΚΔ.ΣΑΒΒΑΛΑΣ

2 σχόλια:

  1. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΖΑΡΙ !!!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ !!!!!ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΕ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μου άρεσαν όλα όσα κάνατε! Έιναι τόσο πρωτότυπα! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή