Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ...

 
Με αφορμή την ανάγνωση του παραμυθιού της Ιωάννας Κυρίτση Η μπουγάδα του Άγιου Βασίλη ,
γράψαμε με τα παιδιά το γράμμα τους προς αυτόν δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο γράφεται ένα γράμμα : την προσφώνηση που απευθύνουμε σε αυτόν που το στέλνουμε , τον τρόπο έκφρασης αυτών που θέλουμε να γράψουμε, τα σημεία στο φάκελο που γράφεται το όνομα του παραλήπτη και του αποστολέα.Ύστερα ζωγράφισε ο καθένας το δώρο του και έγραψε όπως μπορούσε το όνομα του δώρου.Συρράψαμε αυτά που ζωγράφισαν τα παιδιά και φτιάξαμε μια τεράστια λίστα .Την απλώσαμε και φανταστήκαμε αν έμπαιναν τα δώρα που ζητούν τα παιδιά σε όλη τη γη από τον Άγιο Βασίλη σε μια λίστα πόσο ακόμη τεράστια θα γινόταν .
 

Τη δική μας πάντως την διπλώσαμε σε ρολό και την κρεμάσαμε στο διάδρομο ώστε όποιος από τους γονείς θέλει να την ξεδιπλώσει και να δει το δώρο που περιμένει το παιδί του από τον Άγιο Βασίλη.
 

 

 

Φτιάξαμε ταχυδρομείο στη γωνιά της γραφής και ανάγνωσης στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να στέλνουν τα γράμματά τους στον Άγιο Βασίλη και κάρτες με ευχές στους φίλους τους και στην οικογένειά τους.

 

 

Ύστερα διαβάσαμε ένα διαφορετικό γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη.Πρόκειται για το ποίημα της Φυλλιώς Νικολούδη για την Παγκόσμια ημέρα του παιδιού ,στις 11 Δεκεμβρίου ,δημοσιευμένο στο περιοδικό Σύγχρονο Νηπιαγωγείο τ.Νοεμβρίου-Δεκεμβίου 2012 , το οποίο μετατρέψαμε σε γράμμα ενός παιδιού προς τον  Άγιο Βασίλη.Στο γράμμα αναφέρονται τα δικαιώματα των παιδιών:για στέγη , νερό , φαγητό , μόρφωση , παιχνίδια , αγάπη ..Διαβάσαμε το γράμμα και ύστερα ακολούθησε συζήτηση για το περιεχόμενό του.

 

 

Σε επόμενη δραστηριότητα τα παιδιά σε ομάδες ζωγράφισαν τι θα ζητούσαν από τον Άγιο Βασίλη για τα παιδιά όλου του κόσμου.
 

 

Στο τέλος ζωγράφισαν το έλκηθρο με τον Άγιο Βασίλη και κόλλησαν πάνω του <<πακετάκια με υπέροχα δωράκια>>.
Σε κάθε δωράκι έβαλαν ετικέτα με το περιεχόμενο του.Οι ετικέτες έγραφαν : φαγητό βιβλία , σπίτι , σχολεία ,αγάπη..
 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ . ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή