Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ .....ΓΥΡΙΖΕΙ..

 Με τη βοήθεια ενός  πίνακα του Gustav Klimt ασχοληθήκαμε σήμερα με το σχήμα του κύκλου.Τα παιδιά επέλεξαν χωρίς να βλέπουν χαρτάκια που απεικόνιζαν λεπτομέρειες του πίνακα.Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να παρατηρήσουν τα χαρτάκια τους και να πουν σε ποιον πίνακα ανήκουν( στο ταμπλό υπήρχαν και άλλοι πίνακες ζωγραφικής με κύκλους και άλλα σχήματα). Αφού εντόπισαν τον πίνακα έψαξαν να βρουν σε ποιο σημείο του  βρισκόταν η λεπτομέρεια που κρατούσαν.

Παρατηρήσαμε τον πίνακα και συμπεράναμε ότι ο ζωγράφος έχει φτιάξει τα σχέδιά του στο σχήμα του κύκλου.Φτιάξαμε κύκλους με τα χέρια , με τα δάκτυλα με το σώμα μας .Ψάξαμε αντικείμενα στο σχήμα του κύκλου στην αίθουσα και θυμηθήκαμε και άλλα που υπάρχουν  στο σπίτι και στο δρόμο .
Βρήκαμε αντικείμενα που έχουν το σχήμα του κύκλου και αποτυπώσαμε το σχήμα τους στο χαρτί φτιάχνοντας έναν πίνακα παρόμοιο με του Klimt . Σε κύκλους είχαμε σχεδιάσει ένα ρολόι , μια μπάλα , μια ρόδα.Κόβοντας  τους κύκλους σε 4 κομμάτια τα ενώσαμε με διπλόκαρφο .Ανοίγοντας κάθε φορά ένα από τα τμήματα τα παιδιά έπρεπε να μαντέψουν τι εικονίζει ο μαγικός κύκλος.Στη συνέχεια προσπάθησαν να φτιάξουν το σχήμα του κύκλου βάζοντας σε σειρά τα κομμάτια του.
 

Στη τελευταία δραστηριότητα της ημέρας δείξαμε στα παιδιά εικόνες με κτίρια και αξιοθέατα  διαφόρων χωρών.Αφού είπαμε λίγα λόγια για αυτά που βλέπαμε ζητήσαμε από τα παιδιά να ψάξουν και να βρουν κτίρια που έχουν το σχήμα του κύκλου.
 

 

 
 
 

  

Ομαδοποιήσαμε τις εικόνες και ύστερα τα παιδιά επέλεξαν μια και ζωγράφισαν γύρω της αντικείνενα που γνώριζαν και είχαν το σχήμα του κύκλου.
 ΙΔΕΕΣ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ: Pam Schiller -Par Phipps , Δραστηριότητες για την υποστήριξη των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης στο Νηπιαγωγείο , εκδ Σαββάλας
 περ.Σύγχρονο Νηπιαγωγείο , τ.Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου