Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΠΛΑΓΓΟΝΕΣ

Οι πλαγγόνες ή νευρόσπαστα ή είδωλα ή νύμφες ή κόρες ήταν οι κούκλες της αρχαιότητας.Αρχικά ήταν θρησκευτικά είδωλα αλλά σιγά σιγά εξελίχθηκαν σε παιδικά παιχνίδια.Ήταν κατασκευασμένες από κερί , ξύλο , ελεφαντόδοντο και στην πλεινότητά τους από πηλό.Πλαγγόνες ήταν οι μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 ,ο Φοίβος και η Αθηνά.


  
 Αφού είδαμε εικόνες από τις αρχαίες κούκλες χρησιμοποιήσαμε τον υπολογιστή και επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης όπου υπάρχει ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο <<Ζωγράφισε την Πεπλοφόρο>>.Τα παιδιά επέλεξαν χρώματα και πινέλα και ζωγράφισαν το άγαλμα που υπήρχε.Σχολιάσαμε τα χρώματα και τα σχέδια που υπήρχαν στην Πεπλοφόρο.
 

 Με γύψο είχαμε ετοιμάσει κούκλες στο σχήμα της πλαγγόνας .Τα παιδιά τις έβαψαν , τους βάλαμε χάντρες για πόδια και μαλλί πλεξίματος για μαλλιά. Έτοιμες οι κούκλες μας. Όταν δυο κούκλες , μια από το παρελθόν και μια από το παρόν συζητούν :

 
 
 
 
 

 


 Αντιστοιχίσαμε ποιο παιχνίδι από τα παλιά μοιάζει με τα σημερινά..

 
 

Και συμπληρώσαμε το παιχνίδι που λείπει σε κάθε σειρά. 5 σχόλια:

  1. Υπέροχο θέμα και οι δραστηριότητες! Καλά οι κούκλες που φτιάξατε είναι φοβερες! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ !!!!!!!!!!ΠΩ ΠΩ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΖΗΛΕΨΑ !!ΦΟΒΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ !!!!!!!!!!!!!!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικές οι πλαγγόνες σας. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή