Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑ ,ΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ..

Η συζήτηση για το Πάσχα ξεκίνησε ρωτώντας τα παιδιά να μας πουν τι γνωρίζουν για το Πάσχα.Έγραψαν όπως μπορούσαν και μετά συμπληρώσαμε με εικόνες όσα είπαν.

 


Ζητήσαμε την γνώμη των παιδιών γιατί γιορτάζουμε; Τι συνέβη και κάθε χρόνο κάνουμε όλες αυτές τις ετοιμασίες;Κάτι ακούστηκε ότι γιορτάζουμε που νικήσαμε τους τούρκους και ψήνουμε αρνιά (το έκαναν και οι έλληνες μετά από κάθε νίκη!).Για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που γιορτάζουμε είδαμε μια σειρά από εικόνες .Ύστερα μιλήσαμε για τη σημασία του εορτασμού του Πάσχα.


Και επειδή οι λαοί έχουν και αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους από ότι διαφορές που τις επιλύουν με τους πολέμους ,αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι (όσο προλάβουμε βέβαια , γιατί ο καιρός περνάει) και να βρεθούμε σε άλλες χώρες και να δούμε πως γιορτάζουν εκεί οι άνθρωποι .
Φτιάξαμε ένα αεροπλάνο και μέσα κάθε μέρα θα υπάρχει ένας χάρτης με τον προορισμό μας.
 

  

 

Πρώτη στάση στην Ισπανία.Το καθολικό Πάσχα των ισπανών.Είδαμε σχετικά βίντεο στο you tube ,με τις λιτανείες που πραγματοποιούνται εκεί.Άνδρες και γυναίκες συμμετέχουν σιωπηλά και ντυμένοι ιδιαίτερα.


 

Στην Ισπανία οι νονοί ανήμερα του Πάσχα προσφέρουν στα βαπτιστήρια τους ένα τσουρέκι με πολύχρωμα αυγά ή μια τούρτα διακοσμημένη με  επιλογή του παιδιού. Τα αυγά τα τσουγκρίζουν στο μέτωπο κάποιου φιλικού τους προσώπου.Τη Δευτέρα του Πάσχα στην Ισπανία η οικογένεια τρώει στην εξοχή διάφορα τοπικά εδέσματα.
Παρακολουθήσαμε και βίντεο από την Περιφορά του Επιτάφιου στην Ελλάδα και προσπαθήσαμε να βρούμε ομοιότητες και διαφορές.


Ύστερα ζωγραφίσαμε τι μας έκανε εντύπωση από όσα παρακολουθήσαμε.Σε άλλον άρεσαν οι πομπές που είδαμε και ζωγράφισαν τους ανθρώπους με τις κουκούλες και ψηλά καπέλα ,σε άλλους άρεσαν τα τσουρέκια .

Η Λυδία ζωγράφισε στενοχωρημένα τα προσωπάκια γιατί από ότι μου είπε είναι στενοχωρημένοι για τον Χριστό.
 
 
  
  
 
 
  

 
 
  

Φτιάξαμε μια λίστα με τα ελληνικά έθιμα για το Πάσχα.Ο καθένας τη δική του.

Τη φωτοτυπήσαμε και κάθε μέρα θα σημειώνουμε στο που μοιάζουν τα έθιμα τα δικά μας με αυτά από τις άλλες χώρες που θα "επισκεφτούμε".1 σχόλιο:

  1. Πάντα ιδιαίτερες και ενδιαφερουσες δραστηριότητες! Μπράβο κορίτσια! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή