Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

BUONA PASQUA ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ,HAPPY EASTER ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ...

 Στην Ιταλία την Κυριακή του Πάσχα, όλα τα μέλη της οικογένειας  ανταλλάσουν πασχαλινά αυγά, τα οποία μπορεί επίσης να φτιαχτούν ειδικά για την περίσταση και να περιέχουν δώρα στο εσωτερικό του αυγού. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, κάθε οικογένεια τρώει συνήθως ένα πρωινό με σαλάμι, αυγά, ένα ειδικό κέικ τυριού και το παραδοσιακό Colomba - ένα γλυκό κέικ που περιέχει αμύγδαλα και καραμελωμένα φρούτα. Τα μικρά παιδιά τρώνε"τσιαμπέλα", κέικ με ελαιόλαδο.Τη Δευτέρα του Πάσχα, όλοι πάνε για πικ νικ με τις οικογένειες  τους και πολλοί τρώνε αρνί, κουκιά και πρόβειο τυρί.
 
 
Οι γυναίκες στην Κάτω Ιταλία μαζεύουν από τις φωλιές τα φρέσκα αυγά και φτιάχνουν τις Πασχαλιάτιες κουλούρες, το αρχαίον «κουλούριον», τις «κουντούρες» όπως τις λένε εκεί ή η «αυγκούντε» (αυγούλες), γιατί τις στολίζουν με αυγά άψητα, που ψήνονται στο φούρνο μαζί μ' αυτές. Φτιάχνουν διάφορα σχέδια με ζυμάρι από φίνο αλεύρι, αυγά, γάλα, αρώματα και ζάχαρι. Φτιάχνουν ακόμα και κουλουράκια μικρά πλεγμένα γύρω από ένα αυγό, τα «κουντουράτσια». Οι κουλούρες συμβολίζουν τη γονιμότητα, όπως και τ' αυγά, που πρέπει να είναι μονά τον αριθμό.
Τα παλαιότερα χρόνια έβαφαν τ' αυγά κόκκινα, σήμερα όμως τα βάζουν άσπρα και μερικοί ανοιχτοκόκκινα, που τα βάφουν με τα χρώματα που βάφουν τα νήματα τους. Τώρα οι γονείς μαζί με τα Πασχαλιάτικα καινούργια ρούχα που αγοράζουν στα παιδιά τους, πήραν τη συνήθεια να τους φέρνουν από την πόλη μεγάλα σοκολατένια αυγά ντυμένα με κόκκινο ασημόχαρτο. Οι νοικοκυρές στολίζουν τα σπίτια τους αφού τα καθαρίσουν και τα φρεσκοβάψουν για να είναι όμορφα και γιορτινά την Πασχαλιά. Στον παλιό καιρό άπλωναν στα μπαλκόνια τα πιο ωραία υφαντά για στολίδια.
Το μεσημέρι του Πάσχα συγκεντρώνονται οι συγγενείς στο σπίτι του πατέρα ή του μεγάλου αδελφού ή και άλλες φιλικές οικογένειες μαζί και τρώνε το παραδοσιακό ριφάτσι ή το χιουμέρι. Πολλοί ψήνουν την αίγα στα κλήματα ή στη σούβλα.

 

  
  


Στη Φλωρεντία, την Κυριακή του Πάσχα, συνηθίζεται το μοναδικό έθιμο του Scoppio del Carro, κατά το οποίο ανατινάσσεται μια άμαξα, κατά τη διάρκεια του ακούσματος του ύμνου Gloria. Όταν η άμαξα φτάνει μπροστά στο Duomo της Φλωρεντίας, ο επίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού (Colombina), η οποία ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και φτάνει στην άμαξα, η οποία είναι γεμάτη πυροτεχνήματα. Μόλις η ρουκέτα αγγίζει το αμάξι, τα πυροτεχνήματα ανάβουν και η πλατεία πλημμυρίζει με φως, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα. 
 

Στα παιδιά άρεσε πάρα πολύ το έθιμο  Scoppio del Carro, και ήταν αυτό που επικράτησε σαν θέμα στις ζωγραφιές τους:
 
 
  
  
  
  
  
  

  
  Τα παιδιά ζωγράφισαν την έκπληξη που θα ήθελαν να κρύβει το δικό τους πασχαλινό αυγό:

  
  
  

  
Στην Αγγλία και στην Αμερική τα έθιμα του Πάσχα μοιάζουν με αυτά άλλων χωρών.Το ιδιαίτερο που γνωρίσαμε σε αυτές τις χώρες ήταν ότι  σύμφωνα με μια παλιά παράδοση, σε ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως π.χ. στη Σκωτία και τη Βόρεια Αγγλία) οι άνθρωποι ρίχνουν βαμμένα αυγά στους απότομους λόφους την Κυριακή του Πάσχα. Στις ΗΠΑ, το έθιμο αυτό πραγματοποιείται συχνά σε επίπεδο έδαφος, με το σπρώξιμο των αυγών με ένα κουτάλι. 


 
Εμείς βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε κάποια αυγοπαίχνιδα:

αυγοδρομίες με κουταλάκια και μπάλακια του πινγκ-πονγκ,


τσούλισμα αυγών με τα κουτάλια,
 και τσουλήσαμε τα αυγά ώστε να μπουν στο στεφάνι,
 
Ύστερα τα παιδιά ζωγράφισαν τα παιχνίδια με τα αυγά που τα εντυπωσίασαν:
 


 Σημείωσαν τα κοινά έθιμα :

 Και έγραψαν τις ευχές από την Ιταλία και από τις  Αμερική και Αγγλία:

     


Οι κάρτες ολοκληρώθηκαν και μαζί με αυτές και τα ταξίδια μας!!Επιστροφή στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου