Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ..

 Η δημιουργία και η τήρηση των κανόνων στην τάξη θα μας βοηθήσει πολύ ώστε να επικοινωνήσουμε καλύτερα και να διευθετήσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Ξεκινήσαμε δημιουργώντας ζευγάρια , επιλέγοντας ο καθένας κάτι που του άρεσε από τις κάρτες.Τα παιδιά έφτιαξαν ζευγάρια με ένα κοινό στοιχείο ,το αντικείμενο της κάρτας.Οι κάρτες έδειχναν παγωτά , αυτοκίνητα , κούκλες , μπαλόνια.


 Ύστερα τα ζευγάρια ενώθηκαν με βάση το χρώμα της κάρτας και έφτιαξαν τετράδες.Σε ομάδες πλέον τα παιδιά χόρεψαν , κινήθηκαν με μουσική .

 Ύστερα οι ομάδες ζωγράφισαν ,όλα τα μέλη μαζί ,σε χαρτί Α3 και με το χρώμα με το οποίο ενώθηκαν.

Τα παιδιά  βρήκαν όνομα για  την ομάδα τους και ζωγράφισαν το χαρακτηριστικό της.
 
Στη συνέχεια τα μέλη των ομάδων αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις μεταξύ τους ,ζωγραφίζοντας αυτό που τους  αρέσει σε καθένα από τα υπόλοιπα μέλη.. 

 

 

 
  

 


 

 


Τα μέλη ζωγράφισαν επίσης και όλα όσα δε θα ήθελαν να τους κάνουν οι υπόλοιποι στην ομάδα.
 
 


 
  
 
 
  

  
  
Γράψαμε σε χαρτί τους κανόνες που έθεσε κάθε ομάδα και τα παιδιά έγραψαν όπως μπορούσαν το όνομα της:
    

    
 Στο τέλος στην ολομέλεια όλες οι ομάδες συμφώνησαν οι κανόνες που είχαν φτιάξει να αφορούν όλους μέσα στην τάξη αφού όλοι έθεσαν σχεδόν τους ίδιους.
Φτιάξαμε το "συμβόλαιο" μας και το υπογράψαμε.Τα παιδιά προκειμένου να μπορέσουν να διακρίνουν τι λέει κάθε κανόνας ζωγράφισαν δίπλα του κάτι σχετικό:

  
Για όποιους ακολουθούν τους κανόνες και για αυτούς που τους αγνοούν φτιάξαμε κάποιες φατσούλες .Στην χαμογελαστή θα υπάρχουν τα ονόματα όλων των παιδιών από την αρχή της μέρας.Αν κατά τη διάρκειά της  κάποιος ή κάποια αγνοήσει κάποιον κανόνα θα κατεβάζουμε το όνομα στην φατσούλα με την προειδοποίηση ,αν εξακολουθεί και μετά από αυτή να αγνοεί τον κανόνα το όνομα θα κατεβαίνει στην επόμενη φατσούλα που είναι η υπενθύμιση του κανόνα και στο τέλος είναι η λυπημένη φατσούλα όπου όλη η ομάδα θα πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η κύρωση σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων(ακούστηκαν τα εξής σκληρά και βίαια :να τον διώξουμε από το σχολείο , να τον κλείσουμε σε ένα κουτί , να μην τον αφήσουμε να φάει κλπ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου